KOKO
Vitamin: A, B, D,
& E
Fungsi:
-Membantu pembentukan sel saraf baru pada otak
- Mengandungi antioksida yang akan mengalir semasa dalam
keadaan tertekan mempunyai kesan yang baik terhadap stamina
-meningkatkan kekuatan jantung dan mengurangkan risiko pembekuan
darah
Kelebihan:
-Menambah kemampuan menyimpan ingatan dalam otak
-meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
-mengurangkan risiko sakit jantung dan stroke
-menambah tenaga
BAYAM
Vitamin: A, C, E
& K
Fungsi:
-mencegah terkumpulnya plak kolesterol pada saluran arteri
-Membantu dalam penyerapan kalsium oleh tulang
-meningkatkan metabolisme serta jumlah oksigen yang mengalir
dalam badan
Kelebihan:
-Mengurangkan risiko penyakit jantung
-Menjadikan tulang lebih kuat
-badan dapat membakar lebih banyak lemak
-mengurangkan masalah penglihatan dan ketegangan mata
-meningkatan daya ingatan
BUAH TIN
Vitamin: A, B, &
C
Fungsi:
-memperlambat proses penyerapan glukosa pada usus
-mengurangkan kolestrol dalam darah
-mengekalkan tekanan darah
-mengurangkan kadar insulin dalam badan
Kelebihan:
-mengurangkan risiko kencing manis atau diabetes
-membantu sistem penghadaman
-meningkatkan kualiti tidur
-mengurangkan risiko kanser
-menghalang penipisan tulang dan menambah ketumpatan tulang
BADAM
Vitamin: A, B,
& E
Fungsi:
-Mengurangkan kolesterol
-melembutkan saluran darah
-membekalkan ‘Folate’ yang diperlukan dalam pertumbuhan bayi
Kelebihan:
-Merendahkan risiko darah tinggi dan serangan jantung
-pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam badan
berjalan dengan elok
-mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil
-Membantu daya fokus dan daya ingatan
DELIMA
Vitamin: A, C,
& E
Fungsi:
-Membunuh sel kanser payu dara dan leukaemia.
-melawan ‘free radicals’ dan membaiki kerosakan molekul
-menghalang pengerasan dinding arteri
-membuat sel darah menjadi kecil
Kelebihan:
-Merangsang kecantikan kulit secara semulajadi
-menghalang penyakit jantung dan stroke
-peredaran darah yang lancar
- memberi imuniti dan membantu perkembangan bayi
didalam kandungan
KURMA
Vitamin: A, C,
& K
Fungsi:
-Menyihatkan sel darah merah
-membantu pengaliran oksigen didalam darah
-merendahkan tekanan darah
Kelebihan:
-membantu sistem penghadaman dan penjanaan tenaga
-menguatkan gigi dan tulang
-meningkatkan kecerdasan aktiviti otak
-membantu jantung untuk berfungsi dengan baik
GINGKO BILOBA
Vitamin: A, C,
& E
Fungsi:
-Melancarkan perjalanan darah dan menguatkan saraf
-melawan ‘free radicals’ dan membaiki kerosakan molekul
Kelebihan:
-Membantu daya fokus dan daya ingatan
-Mengelakan / melambatkan penyakit jantung, barah dan
penyakit lain.
MADU
Vitamin: A, C, D,
E, & K
Fungsi:
-Melawan jangkitan luaran dan dalaman
-Melancarkan perjalanan darah
-Membersihkan kolon dengan menghapuskan toksin
-Mengandungi bahan-bahan anti-bakteria
Kelebihan:
-Mengelakan penyakit jantung.
-Membantu dan menjaga sistem penghadaman
-Meningkatkan tahap imunisasi badan
KISMIS
Vitamin: B, C, E,
& K
Fungsi:
-Membantu badan untuk menyerap vitamins, protein, dan
nutrisi.
-Membantu dalam mengekalkan kesihatan usus
-Menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya didalam mulut
-Kaya dengan kalsium
Kelebihan:
-Meningkatan tenaga badan
-Melegakan sembelit
-Perlindungan terhadap kaviti dan kerosakan gigi
-Menguatkan tulang
No comments:
Post a Comment