Thursday 30 July 2015

Kenali Fungsi & Kelebihan Kandungan Makanan Sunnah Yang Terdapat Didalam SUSU HAZ-IQ


KOKO




Vitamin: A, B, D, & E

Fungsi:

-Membantu pembentukan sel saraf baru pada otak
- Mengandungi antioksida yang akan mengalir semasa dalam keadaan tertekan mempunyai kesan yang baik terhadap stamina
-meningkatkan kekuatan jantung dan mengurangkan risiko pembekuan darah

Kelebihan:

-Menambah kemampuan menyimpan ingatan dalam otak
-meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan
-mengurangkan risiko sakit jantung dan stroke
-menambah tenaga



BAYAM






Vitamin: A, C, E & K

Fungsi:

-mencegah terkumpulnya plak kolesterol pada saluran arteri
-Membantu dalam penyerapan kalsium oleh tulang
-meningkatkan metabolisme serta jumlah oksigen yang mengalir dalam badan

Kelebihan:

-Mengurangkan risiko penyakit jantung
-Menjadikan tulang lebih kuat
-badan dapat membakar lebih banyak lemak
-mengurangkan masalah penglihatan dan ketegangan mata
-meningkatan daya ingatan



BUAH TIN







Vitamin: A, B, & C

Fungsi:

-memperlambat proses penyerapan glukosa pada usus
-mengurangkan kolestrol dalam darah
-mengekalkan tekanan darah
-mengurangkan kadar insulin dalam badan

Kelebihan:

-mengurangkan risiko kencing manis atau diabetes
-membantu sistem penghadaman
-meningkatkan kualiti tidur
-mengurangkan risiko kanser
-menghalang penipisan tulang dan menambah ketumpatan tulang



BADAM





Vitamin: A, B, & E

Fungsi:

-Mengurangkan kolesterol
-melembutkan saluran darah
-membekalkan ‘Folate’ yang diperlukan dalam pertumbuhan bayi

Kelebihan:

-Merendahkan risiko darah tinggi dan serangan jantung
-pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam badan berjalan dengan elok
-mengelakkan kecacatan pada bayi ketika hamil
-Membantu daya fokus dan daya ingatan



DELIMA





Vitamin: A, C, & E

Fungsi:

-Membunuh sel kanser payu dara dan leukaemia.
-melawan ‘free radicals’ dan membaiki kerosakan molekul
-menghalang pengerasan dinding arteri
-membuat sel darah menjadi kecil

Kelebihan:

-Merangsang kecantikan kulit secara semulajadi
-menghalang penyakit jantung dan stroke
-peredaran darah yang lancar
- memberi imuniti dan membantu perkembangan bayi didalam kandungan



KURMA






Vitamin: A, C, & K

Fungsi:

-Menyihatkan sel darah merah
-membantu pengaliran oksigen didalam darah
-merendahkan tekanan darah

Kelebihan:

-membantu sistem penghadaman dan penjanaan tenaga
-menguatkan gigi dan tulang
-meningkatkan kecerdasan aktiviti otak
-membantu jantung untuk berfungsi dengan baik



GINGKO BILOBA






Vitamin: A, C, & E


Fungsi:
-Melancarkan perjalanan darah dan menguatkan saraf
-melawan ‘free radicals’ dan membaiki kerosakan molekul

Kelebihan:

-Membantu daya fokus dan daya ingatan

-Mengelakan / melambatkan penyakit jantung, barah dan penyakit lain.



MADU





Vitamin: A, C, D, E, & K

Fungsi:

-Melawan jangkitan luaran dan dalaman
-Melancarkan perjalanan darah
-Membersihkan kolon dengan menghapuskan toksin
-Mengandungi bahan-bahan anti-bakteria

Kelebihan:

-Mengelakan penyakit jantung.
-Membantu dan menjaga sistem penghadaman
-Meningkatkan tahap imunisasi badan


KISMIS





Vitamin: B, C, E, & K

Fungsi:

-Membantu badan untuk menyerap vitamins, protein, dan nutrisi.
-Membantu dalam mengekalkan kesihatan usus
-Menghalang pertumbuhan bakteria berbahaya didalam mulut
-Kaya dengan kalsium

Kelebihan:

-Meningkatan tenaga badan
-Melegakan sembelit
-Perlindungan terhadap kaviti dan kerosakan gigi
-Menguatkan tulang


No comments:

Post a Comment